Tuesday, April 10, 2007

Tillbaks på webben.


Det var länge sedan jag bloggade, det kändes som det var dags igen. Den här första posten blir nog ganska lång, men jag skall sprinkla med lite bilder för att lätta upp.

Recap

Jag befinner mig i Oslo, Norge och jobbar just nu som Shake Compositor för Storm Studio AS på en film som heter Radiopiratene. Jobbet är bra, sansade timmar, en del roliga och utmanande shots, hyggligt betalt (på frilansbasis). Livet är väldigt lätt att leva just nu, ett underbart flyt på alla plan.

Påsken


I påsk kom mina vänner Stefan (från Linköping) och David (från London) hit på besök. Stefan kom på torsdagen och jag mötte upp på Oslo S efter att ha strövat omkring på stan ett tag. Vi gick förbi Storm på vägen och jag visade var jag jobbade och Stefan fick träffa Geoffroy, en fransk compare, för första gången (men inte sista den här helgen ;)).Efter en del softande och kaffedrickande på torsdagen gick vi till det otroligt bra hamburgerhaket Mecca. Där intogs en sjukt bra hamburgare med parmaskinka och annat gott. Efter middagen beslöt vi för att ta en tur till Fru Hagen, mitt favortituteställe här i Oslo, och ca 5 minuter från där jag bor. Väl där mötte vi upp med Geoff och Anette och softade med lite vin på en av sofforna där. En dryg 'kändis' raggade väldigt burdust och osmidigt på Anette, till allas förtret, men hon verkade hantera det bra själv ;). Det var en trevlig kväll och vi skiljdes åt när de skulle stänga. Stefan var lite sliten efter en längre tids härjande och otaktisk sömnbrist, men gjorde en tapper insats ändå. Han gav mig även en flaska gin, som vi inte tullade på på torsdagen.

På fredagen var det enormt bra väder och vi gick på en långpromenad jag och Stefan med kameran i högsta hugg. Först avnjöt vi en macka på Coletts café, ett trevligt fik i närheten av Bislett, där allt är svindyrt, även i norska mått mätt. Efteråt gick vi genom Frogner och ner mot Aker brygge där vi mumsade en glass. När klockan började närma sig halv fem drog vi oss mot stationen för att möta upp David.

Davids plan var en dryg halvtimme sent så vi slog ihjäl lite tid i en Sci-fi / rollspel /manga / fantasy-butik (den enda som var öppen, långfredag i Oslo är mer stängt än i Sverige). De hade rätt bra utbud, men ganska norska priser.


David gjorde entré på äkta stekarmanér, solglasögon, kavaj, plastpåse innehållandes en banan och en flaska champagne... Om man inte känner honom, som Stefan inte gjorde, så kan man nog få en ganska missvisande bild. Jag fick min present direkt, bestående av ett riddarkit med champagne och två glas i en gul väska med läderremmar. Najs! Vi styrde stegen mot hemmet och dumpade sakerna. Sen drog vi ned mot Storm och David fick träffa Geoff och Matt som jobbade.

Vi bestämde att vi skulle dra till ett Marockanskt hak och käka, inte minst för att det är en oerhört vacker servitris där som Geoff har lite span på. Mat, 21 öl, och lite vatten senare så stämmer vi träff med Anette vid Kaos, en klubb som jag ogillar. Det är kö, så vi struntar i att gå in, utan går över gatan till Memphis, ett sunkigare ställe. Det diskuteras huruvida Fru Hagen är öppet ett tag till, jag och David tar reda på det genom att gå dit och fråga. Vi flyttar sällskapet dit, vid det här laget har David och Geoff börjat hinka bailys i mängder och fortsätter med det på Fru Hagen. David fattar tycke för sitt glas och bestämmer sig för att ta med det hem. En tjej försöker ihärdigt att få mig att dansa, misslyckas, ger upp och vi hånglar lite istället, helt okej... Det visar sig bli en av mina topp 5 utekvällar någonsin, vi får hjälpa Geoff hem, dricker massa vatten och går och lägger oss vid fem, halv sex.

Lördagen är lite småseg i början, men vi repar oss snabbt. Jag konstaterar att David lyckades med sin glaskupp dagen innan. Går och käkar en väldigt trevlig frukost på Godt Bröd. Sen är vi tvungna att gå och handla, eftersom mataffärerna hade väldigt begränsade öppettider på påsken. Stefan väljer ut maten och jag väljer ut chipsen, David väljer tandpetare till oliverna. Rollfördelningen på dagen är klar, jag softar, David slumrar i soffan (och diskar, haha), Stefan lagar mat och fixar toalettdörrhandtaget. Tack Stefan, du är fan drömpojkvännen! En god middag senare, väl tillagad och exklusivt upplagd, gör vi oss i ordning för festen på kvällen. Vi ringer Geoff och jag börjar prata med de som skall komma men inte vet vägen. Anita, min projektledare är först, sen kommer Geoff, Martin med flickvän, Anette med två tjejkompisar och Tonje. Det är inte den största festen, men det är jäkligt skoj. Enda incidenten var när någon satt på plattan i köket av misstag och en plastpåse låg på spisen. Jag konstaterar röklukten, står i telefon med Tonje, stänger av plattan och tar bort påsen, säger till Stefan och David att "ta hand om köket" och går ut och öppnar för Tonje. Sjukt kul att se Stefans och Davids min när jag kommer upp igen... Vi dricker champagnen som David tog med sig och har fortsatt roligt.

Efter 01 någon gång vill tjejerna ut och dansa, så vi klappar ihop festen och går ut på stan. Till Fru Hagen, igen, där vi efter en liten stunds kö (min första kö där någonsin) totalt dominerar stället. Som Stefan sa, "Vi vann när vi kom in genom dörren". De norska killarna har mord i blicken, men vi har skoj och kvällen avslutas med en calzone från Deli de luca. Geoff är med en sväng på efterfest och drar hem vid sex halv sju någon gång.
På söndagmorgonen måste Stefan sticka hem, jag säger adjö vid niotiden (inte helt nykter då) och konstaterar med David att vi bör sova en stund till. Sagt och gjort, halv fyra vaknar jag nästa gång, vrålhungrig men i övrigt i bra skick. Vi drar till Coletts café i en spontan snöstorm som på typiskt aprilvädersstuk drabbade Oslo den eftermiddagen. På cafét äter vi frukost och dricker en kaffe, sen snackar David med Otto, en norsk compare som David jobbat med i Oslo tidigare. Han är på väg dit! Vi beställer en Irish Coffee sålänge, som vi hinner njuta en klunk av innan Otto dyker upp, vi tar in en till... Vi sitter där några öl innan vi konstaterar att vi är hungriga igen och att köket är stängt. Vi betalar vår nota på dryga 900 spänn för några mackor, några öl och tre Irish coffee, David och jag tömmer plånboken på mynt och ger typ 120 spänn i dricks.

Vi tvingas ut i slasken för att leta matställe, och hamnar på Saras kafé, nära jobbet. Där käkar vi och dricker någon öl till. Saras har öppet till 03.30 och köket stänger två, så det är nästan alltid öppet. Jag konstaterar att jag skall ta det lugnt ett tag med alkoholen då det var min 11:e dag i rad... Det är roligt att snacka med Otto, han är inte så ofta med ut och han är lätt den schysstaste norrmannen jag känner. Jag och David ägnar sen natten och morgonen åt att snacka Shake och jobb fram till kvart över sju på morgonen. Många tips, tricks, skvaller och annat som dryftas fram på småtimmarna.

Kliver upp vid ett tiden, för att hinna gå och käka frukost innan David måste sticka till flyget. Vi hakar upp med Geoff och drar en kaffe på ett kafé vid Youngstorget på stan. Sen är det dags att ta farväl av David som skall tillbaks till London. Lite utmattad av helgens härjande och allt som hänt blev jag ändå övertalad att följa med Geoff till det Marockanska haket och käka, den där servitrisen igen... Storyn slutar där, efter ett glas vin, sen var det hem och slockna. Ny vecka, nya tag. Det känns tomt efter ens vänner har åkt hem...

Lång post. Det kändes bra att skriva av sig lite.

- Björn

2 comments:

stedo said...

Lätt bästa påsken ever.

:D

Geoff said...

This week end was.... just GREATTTTTTTTTTTT !!!!!!! all Bjorn's sweedish friends were so greqat, so funny and we had the best week end since several time! so thank you to all the sweedish guys !! ;)

your "fucking french" ;)